Så här väljer du motionscykel
1. För vem passar en motionscyckel?
Motionscykelträning passar nästan alla, från nybörjare till aktiva, för uppvärming och för dig som vill gå ned i vikt. Även gym i företag och föreningar har motionscyklar. Motionscykeln är en utmärkt träningsmaskin för alla åldersgrupper.
2. Vilken motionscykel ska jag välja?
Motionscyklar kan delas in i tre grupper: vanliga motionscyklar, rekumbentcyklar och spinningcyklar. Det finns även trampaskiner eller restoratorer, som passar bäst till fysioterapi och rehabilitering.
Innan du väljer motionscykel är det bra att även jämföra alternativen bland spinningcyklarna. De lämpar sig för mer intensiv och hård träning. För äldre personer och personer med nedsatt rörlighetsförmåga rekommenderar vi rekumbenter, som kan trampas i delvis liggande eller sittande ställning. Cykelns ryggstöd gör hållningen lättare för kroppen.
Det är viktig att fundera på vilka egenskaper du vill att din motionscykel ska ha, även hur mycket du kommer att träna. Ha din vikt och längd i åtanke också! Modeller med stadig ram, många program och smidigaste motståndsjusteringen kostar mer. Du ska undvika att betala för funktioner som du inte inte kommer använda!
3. Motionscykelns egenskaper
Ram och justerbarhet
Ramens vikt och struktur bestämmer hur stabil och stadig en motionscykel är. Användarens vikt och längd ska därför beaktas när man väljer motionscykel. Ramen på modellerna i den lägre prisklassen är ofta producerad av ett billigt material. De dyrare modellerna har oftast större ramar och kan bära mer vikt.
Justeringsmöjligheter av sadeln och handtag är också viktiga detaljer. Särskilt motionärer med kortare ben behöver en sadel som kan sättas i tillräckligt låg position. Avståndet mellan sadeln och styret ska också kunna anpassas efter användaren.
Trampkänsla och svänghjulets massa
Svänghjulets massa påverkar pedalrörelsens kontinuitet och momentum. Ju tyngre svänghjul, desto jämnare och stadigare trampning. Men svänghjulets massa är inte den enda egenskapen som avgör. Det finns modeller med ganska lätta svänghjul som har en jämn och smidig trampning, tack vare att konstruktionen är välplanerad.
Motståndstyper:
Manuellt justerbart magnetiskt motstånd
I denna typ av motsånd finns det en magnetisk båge. Denna rör sig längre från eller närmare svänghjulet när du justerar motståndet manuellt. Magnetbågens distans till svänghjulet bestämmer hur mycket magneten håller emot svänghjulets rörelse och därmed hur tungt motståndet känns.
De billigare modellerna har oftast en manuellt justerbar resistansmagnet. Ett knappvrid bestämmer vilken nivå du vill använda. Denna typ passar bäst för nybörjaren och för motionäreren som söker en tekniskt enkel motionscykel.
Servostyrt magnetiskt motstånd
Många motionscyklar har en motståndsjustering som fungerar med en servomotor. Den rör magnetbågen mot svänghjulen eller bort ifrån den. Resistansen sätts då från en kontrollpanel, vilket kan kännas smidigare än en mekanisk knopp. Servomotorstyrning gör det också möjligt att använda träningsprogram som justerar motståndet automatiskt.
Elektromagnetiskt motstånd
Många motionärer anser att motståndet med en elektrisk magnet är den mest avancerade typ som används i motionscyklar. Motståndet kontrolleras från en skärm, resistansnivån väljs fritt och mycket smidigt. Med dessa modeller kan användaren mäta träningenseffekten mycket exakt i Watt, och en mer specifik konditionstestning blir därigenom möjlig.
Program
Moderna motionscyklar gör det möjligt att träna med olika förinstallerade träningsprogram som är planerade för en viss typ av träning. Bland dyrare motionscyklar finns oftast ett större utbud av träningsprogram. Många motionärer tycker om att skapa egna träningsprogram, och njuter även av träningsmaskinens inbyggda program. Träningsprogram ger variation till din träning och gör det enklare att följa din utveckling. En nackdel är att program gör maskinens användning mer komplex än vad du är beredd på.
Några av de nyare modellerna har olika kartprogram, vilket ger ännu mer variation och realistisk stämning till din träning. Före ditt köp, tänk på om kartprogrammen bara visar en snygg landskapled på skärmen, eller om de passar ihop med motionscykelns användargränssnitt. Resistansen ska varieras i enlighet med terrängen i programmet.
Ergometer
De mest högklassiga motionscykelmodellerna har en ergometer som mäter träningens effekt i Watt. Genom ergometern kan du göra mycket noggranna konditionstester. Ergometern fungerar bäst i motionscyklar med elektromagnetisk motstånd.
Visuell design och placering
Motionscykelns utseende och design spelar roll för många. Tänk på att handla en träningscykel vars design du är nöjd med – speciellt om den kommer att vara synlig i ditt hem från många rum.
Placeringsmöjligheterna av din maskin beror även på var det finns elektriska uttag om den valda modellen kräver strömtillförsel. Manuellt justerbara modeller funkar oftast bara med batterier och kan därför placeras var som helst. Servostyrda och elektromagnetiska modeller behöver el, och måste därför placeras nära ett eluttag.
Service och garanti
En lång garantiperiod ger säkerhet för ditt motionscykelköp. Tillverkarens garanti täcker oftast produktionsfel, däremot inte slitagedelar. De flesta tillverkare ger en två år lång garanti för motionscycklar som används för hemmabruk. Några modeller har längre garantiperioder, till exempel vår
FitNord Cyclo 300 vars garanti är hela tre år.
4. Motionscykel enligt användningsbehov
Motionscykel för uppvärmning och spontan träning
Lite prisvänligare modeller passar bäst till uppvärmning och mer spontan träning, såsom
Tunturi Competence F20. Dessa modeller passar också för mer regelbunden träning, om man vill ha en enkel motionscykel som inte behöver nätström.
Motionscykel för regelbunden träning
För regelbunden och varierande hemmaträning rekommenderar vi mellanprismodeller med servojusterande motstånd, bland andra FitNord Cyclo 300 och Tunturi Performance E50. Dessa motionscyklar har en smidig justering av resistansen på skärmen, samt förprogrammerade träningsprogram som ger variation till din träning.
Motionscykel för krävande träning
För mycket aktiva motionärer rekommenderar vi högklassiga modeller med elektromagnetisk motstånd, exempelvis
Tunturi Endurance E80. Motionscyklar på den här nivån har oftast även en ergometer, med vilken man kan göra exakta konditionstester för att enkelt följa sin utveckling.
5. Motionscyklar enligt prisklass
Motionscycklar enligt prisklasser hör ej till exakta kategorier, utan är enbart riktlinjer.
Under 4000 kr
● Passar för små och lättbygda motionärer
● Passar för lättare hemmaträning och uppvärmning
De billigare motionscyklarna, såsom Cardio Fit-serien av Tunturi, säljs ofta i köpcenter. Modellerna är små i storlek och lätta i konstruktion. För mer aktiva och tyngre motionärer rekommenderas inte de här modellerna. Ramen är oftast inte tillräckligt stadig för en tyngre användarvikt, och trampningen är oftast inte helt jämn. Motionscyklar av den här prisklassen är oftast mycket enkla i sin teknik.
4000–7000 kr
● För motionärer av varierande längd/vikt
● För motionärer som vill ha en robust och lättanvänd modell
Inom den här prisklassen får man en relativt robust motionscykel. Modeller i denna prisklass är ofta mycket lätta att använda. Resistansen justeraras manuellt. Dessa maskiner kräver oftast därför inte nätström. Nackdelen är att de oftast saknar träningsprogram. Om man vill använda förprogrammerade program för att få variation till sin träning, samt vill ha en smidigare inställning av motståndet, rekommenderas nästa prisklass.
7000–9000 kr
● För motionärer av varierande längd/vikt
● För regelbunden och varierande träning
I denna prisklass finns bland andra
FitNord Cyclo 300, vilket är den mest populära cykeln för mer aktiva hemmamotionärer. Med dessa motionscyklar kan man träna ordentligt!
Motståndet justeras vanligtvis av en servomotor, motionären kontrollerar enkelt denna på maskinens skärm. Cyklarna har ofta fler resistansnivåer än de billigare modellerna. Det finns även förprogrammerade träningsprogram redo för användning.
9000–15 000 kr
● Hög användning
● Exakt konditionstestning
Prisklassen pekar oftast på att det finns elektromagnetisk justerat motstånd. Här finns även fler resistansnivåer, samt smidig justering av motståndet. De flesta motionscyklar i denna prisklass har en ergometer. Maskinens ram är mycket stadig.
Över 15 000 kr
● För mycket krävande hemmaträning
● För företag och föreningsanvändning
Större modeller i prisklassen är oftast tillverkade för företags- och föreningsgym. Dubbelkolla alltid att garantin håller för den här sortens användning!
Om du fortfarande efter att ha läst guiden behöver råd och vägledning, tveka inte att kontakta kundtjänst på Sportproffsen!