Spinningcykeln är ett utmärkt träningsredskap som alltid är lämpligt för såväl motionärer som för aktiva och målinriktade entusiaster. Spinningcykeln är i grunden framtagen för att klara av hårdare pass än en vanlig motionscykel. Körpositionen är lägre på ett sätt som påminner om snabbare landsvägscykling, och möjligheterna att göra justeringar är många.
2. Vad bör du tänka på när du väljer spinningcykel?
Valet av spinningcykel påverkas av flera faktorer. Kartlägg hur din träning med spinningcykel kommer se ut; helt enkelt hur hårt och hur ofta du ska träna. Du kommer inte hitta den bästa spinningcykeln bland de billiga varianterna. Med det sagt är det heller inte värt att lägga pengar på avancerade funktioner som du vet att du aldrig kommer använda.
Ram och justeringsalternativ
Ramens vikt och struktur påverkar hur robust spinningcykeln är. För att säkerställa att cykeln kommer hålla är din vikt en faktor att räkna in, liksom hur hård träning du kommer utsätta spinningcykeln för. Tänker du stå mycket för att ”klättra i backar”, eller snarare trampa på plana ytor? Trampstilen påverkar vilken ram du behöver, beroende på avsedd användning.
Målet är att det bara är pedalerna och du som ska röra er när du trampar på din spinningcykel. Ramen på billiga modeller är ofta skrangliga, medan dyrare modeller har en tyngre, styvare och större design.
Spinningcyklar har vanligtvis bra möjligheter att justera pedalerna, sadelns höjd och avstånd samt styrets höjd och längd. Dessutom är det värt att undersöka spinningcyklarnas greppalternativ. Vissa modeller har mångsidiga handtag. På nästan alla spinningcyklar kan du även byta ut sadeln mot en egen modell om du har en som du gillar sedan tidigare.
Bankänsla och svänghjulsmassa
Det finns en betydande skillnad mellan att trampa på spinningcykel jämfört med motionscykel. Spinningcykeln har ingen fri växel, vilket innebär att pedalerna rör sig så länge svänghjulet snurrar. Därför finns det alltid en nödstoppfunktion för att du snabbt ska kunna stoppa svänghjulet och pedalerna vid en nödsituation.
Körkänslan på spinningcyklar är oftast riktigt bra. Då svänghjulen är större och tyngre än på traditionella motionscyklar, har spinningcyklar en annan körkänsla med mer kontinuitet. Det tyngre svänghjulet roterar smidigare och gör träningen mjuk och behaglig oavsett intensitet. Men svänghjulets massa är inte helt avgörande – även ett lättare svänghjul kan få en mjuk trampkänsla om cykeln är väl utformad eller om de tyngsta motstånden inte används. I allmänhet märks effekten av ett mindre svänghjul bara när man trampar med de högsta motstånden.
Motståndstyper och motståndsjustering
Spinningcyklar använder lite andra motståndsmekanismer än motionscyklar. De olika mekanismerna har sina egna egenskaper, och du bör fundera över vad som skulle vara det mest lämpliga valet för dig.
Permanent magnetmotstånd
Friktionsmotstånd
Servojusterbart permanent magnetmotstånd
Permanent magnetmotstånd är det mest pålitliga och tystgående motståndet, som ger den smidigaste känslan. När magnetbågen flyttas närmare eller längre bort från svänghjulet, påverkar avståndet motståndets effekt. Ju närmare magneten är svänghjulet, desto mer bromsar magneten hjulets rörelse vilket ger mer motstånd. Eftersom magneten inte träffar någonting så slits den inte, och dessutom skapar det en spinningcykel som är helt tyst vid användning.
Friktionsmotstånd är det mest traditionella motståndet. Som namnet avslöjar ger motståndet friktion mot svänghjulets rörelse. Ju starkare friktionsstycket pressas mot svänghjulet, desto mer motstånd. Friktionsmotståndet måste skärpas då och då, på samma sätt som en cykels bromsbelägg.
Servojusterbart permanent magnetmotstånd fungerar enligt samma princip som ett traditionellt magnetmotstånd, med skillnaden att magnetbågen styrs genom att du trycker på en knapp på en liten motor. Detta ger möjlighet till olika program för variation i trampmotståndet. Spinningcykeln måste dock alltid vara ansluten till elnätet för att motståndet över huvudtaget ska kunna justeras.
Steglös justering är en viktig egenskap för många spinningcyklare och finns på cyklar med både magnetiskt motstånd och friktionsmotstånd. Motståndet kan finjusteras efter eget tycke utan större ändringar.
Garanti och reparation
En lång garantitid utgör en säkerhet vid köp av spinningcykel. I de flesta fall täcker tillverkarens garanti tillverkningsfel, men inte alltid för de delar som normalt slits under användning. Som regel har spinningcyklar två års garanti, även om livslängden för cyklarna ofta är betydligt längre. Genom att investera i en bra spinningcykel får du ett hållbar träningsredskap vid din sida i flera år, kanske till och med decennier.
3. Spinningcyklar utifrån behov
Spinningcyklar för hemmaträning
Nästan alla spinningmodeller är lämpliga för regelbunden, medelintensiv hemmaträning. FitNord Racer 500 är en robust basmodell med oändligt justerbart magnetiskt motstånd. Tunturi Competence S40 erbjuder mångsidig programvara för att variera cykelpassen.
Spinningcyklar för krävande användning
Professionella spinningcyklar har tyngre och större ramar än dem som är framtagna för hemmabruk, eftersom de professionella modellerna är utformade för att klara timmar av daglig användning. Även materialen som används i slitagedelarna, exempelvis sadlar, är generellt mer hållbara. Spinningcykeln Tunturi Platinum PRO Sprinter är en mycket snygg och enkel träningcykel för professionellt användande, och i FitNord Racer 500i Spinningcykel med LCD-display finns teknik adderad med lättillgänglig träningsinformation där du kan följa utvecklingen av din träning och kondition.
Lycka till med ditt val av spinningcykel! Om du fortfarande behöver råd och tips av våraproduktspecialister, kontakta vår kundtjänst!