Din varukorg är tom!
Vintercykling kan framstå som en extremsport, men med rätt utrustning är det ett praktiskt, snabbt och bekvämt sätt att ta sig fram under den mörkaste och kallaste årstiden. Det är inte nödvändigtvis en stor ekonomisk investering att satsa på elcykling vintertid. Vi ger dig tips på hur du kan göra färderna säkra och bekväma.
Nästan alla elcykelmodeller är mer eller mindre lämpliga för vintercykling, eller kan utrustas för det. Eftersom cykling på vintern förbrukar mer el än sommartid är de billigaste modellerna med de minsta batterierna inte de bästa alternativen. Det är med andra ord säkrare att ha en elcykel med ett kraftfullt batteri om du kör längre sträckor varje dag.
Något annat att tänka på är att cyklar i den lägsta prisklassen i regel är tillverkade med en svagare metallegering och är därmed mer utsatta för temperatursvängningar och fukt. I förlängningen kan det skada cykeln. Cykeldelar tillverkade av hög kvalitet tål tuffare förhållanden och har ett ytskydd mot rost och annan sorts korrosion.
En el-fatbike eller el-mountainbike, som också passar dig som cykelpendlar, har tjocka däck vilka lämpar sig extra väl för snö. En god idé är att montera på stänkskärmar för att undvika att bli blöt och smutsig.
Du kan cykla med elcykelbatteriet i temperaturer ner till 20 minusgrader, men redan när temperaturen kryper under nollan laddas batteriet ur väsentligt snabbare än på sommarhalvåret. Ladda och förvara batteriet i en varm miljö när det är kallt ute. Tänk också på att batteriet mår bäst av att inte bli helt urladdat.
Det optimala är att förvara hela elcykeln i ett torrt och varmt utrymme. Avlägsna snö, lera och fukt innan du tar in den.
Under en vinterdag kan vädret växla snabbt, från regn på förmiddagen till frost och isbildning framåt kvällen. Vintern är med andra ord en utmanande tid för cyklister. På hala, isiga vägar och packad snö bör du använda dubbdäck. När du skaffar dem måste du kontrollera att däcket passar fälgens storlek. De vanligaste storlekarna är 29, 28, 27.5 och de något ovanligare 26 tum tjocka däcken. Dessutom finns det dubbdäck för fatbikes. Om du vet att du ska cykla mycket i mjuk snö är det bästa däckvalet ett tjockt terrängdäck.
När det är fint vinterväder väljer många att cykla med vanliga däck. Vid cykling på torra vägar med lite frost eller väta är dubbdäck inte att rekommendera på grund av att de saktar ner farten en aning. Däckens största fiende på vintern är för övrigt sandblästring som kan punktera däcket. Därför är det en god idé att investera i ett punkteringssäkert däck.
En elcykel är ett transportmedel som kostar en hel del. Ta hand om den oavsett årstid för att öka dess livslängd och behålla funktionerna och säkerheten. Vintercykling är det som frestar på mest, eftersom frysning och upptining om vartannat kan orsaka rost eller annan korrosion på ramen och andra delar. Håll därför cykeln ren. Smörj in kedjor, drev och andra delar med en lämplig olja.
Kablar och vajrar bör också få en översyn för att förhindra att fukt tränger in i höljena. Särskilt längre vajerhöljen på skivbromssystem och navväxelsystem är extra utsatta, då det i dessa är svårare för fukt att dunsta bort. Fukt i vajerhöljen är inte bra oavsett årstid, men på vintern kan fukten frysa och låsa växeln/bromsen. Tag därför som vana att droppa olja i vajerhöljenas ändar så att det tränger in en bit. Det hjälper för att hålla vattnet borta.
Rengör också drivlinans delar emellanåt med en produkt som tar bort smuts och gamla oljor. Efter rengöringen: olja in på nytt! I välsorterade cykelbutiker hittar du oljor för både torrt och fuktigt väder.
När du cyklar på vintern bör du skydda dig mot kyla, fukt och stänk. Eftersom du själv avgör hur mycket assistans elcykelns motor ska ge, kan du reglera hur varm eller svettig du vill bli. Men när det är riktigt kallt gäller varma handskar och strumpor. Och vid minusgrader bör du även ha mössa, halsduk, krage eller en så kallad buff som skyddar ansiktet.
Ett annat klädtips för vintercykling är lager-på-lager-metoden. Det gör det enklare att justera kroppsvärmen, och det yttersta lagret kan med fördel vara en vind- och regntålig jacka och byxa. Ofta behöver du cykla några gånger och prova dig fram för att få veta vad som funkar bäst för dina resor.
Eftersom hjälmen är en av de viktigaste tillbehören för en cyklist, bör du köpa en hjälm i större storlek om du inte redan får plats med en mössa i den du har. För synlighetens skull, välj en färgglad hjälm som bilister och andra trafikanter lätt upptäcker.
Effektiv belysning fram är viktig när du cyklar på mörka vägar. Men kom ihåg att syftet med lampor också är att synas i trafiken. Det är mycket svårt för en bilist att upptäcka en snabb cyklist i vintermörkret. Utrusta därför din elcykel med belysning både fram och bak samt med reflexer fram, bak och i hjulen så att du syns från sidan.
När du köper en elcykel ingår ofta lampor och reflexer. Men om de inte gör det, eller om du vill ha mer ljuseffekt, finns det olika modeller att välja på. Du kan exempelvis köpa till belysning som monteras på ramen med bekväma så kallade snabbfästen. De billigaste cykellamporna är oftast batteridrivna, medan de lite dyrare varianterna laddas med USB-laddare.
Den tekniska skötseln av elcykeln är särskilt viktig på vintern. Dock är det du själv som cyklist som har mest inflytande över din och andras säkerhet. Vintern är en årstid för lugnare tempo i cykeltrafiken. Isiga partier, snövallar, frusna hjulspår, snöblock och andra hinder måste du upptäcka i god tid. Tänk också på att bromssträckan är längre på hala underlag.
I vår webbshop hittar du elcyklar och utrustning för vintercykling till bra priser. Kika på utbudet och beställ i dag för att vara väl förberedd inför vinterns utmaningar!
FitNord Rumble 300 Elfatbike, Svart (690 Wh batteri)
24990 kr
delbetalning från 1194 kr/mån
FitNord Rumble 500 FatBike 26" Elcykel, Svart (690 Wh batteri)
29990 kr
delbetalning från 1425 kr/mån
FitNord Rumble 1000 FatBike 26" Elcykel, Svart (1008Wh Batteri)
37490 kr
delbetalning från 1770 kr/mån
FitNord Rumble 1000S Fatbike 26" Elcykel, Svart (1008 Wh batteri)
42990 kr
delbetalning från 2024 kr/mån
FitNord Ranger 300 Elmountainbike, Svart (690 Wh batteri)
24990 kr
delbetalning från 1194 kr/mån
FitNord Ranger 500 Elmountainbike, Svart (612 Wh batteri)
29990 kr
delbetalning från 1425 kr/mån
FitNord Ranger 900 Elmountainbike, Svart (882 Wh batteri)
37490 kr
delbetalning från 1770 kr/mån